Blog thumbnail

Recept za zdravje: več orgazmov!

Recept za zdravje: več orgazmov!

Blog thumbnail

Skrb zase in obvladovanje stresa nista razkošje, ki bi si ju ne mogla privoščiti. Redno sproščanje hormonov, kot je oksitocin, je odličen način za pomoč pri obvladovanju napornega urnika, saj ta vezni hormon blaži stresne hormone, kot je kortizol, zaradi česar si lahko utrujena in enigmatično pridobivaš dodatne kilogramčke. Oksitocin igra vlogo “pri številnih fizioloških in patoloških funkcijah, kot so spolna aktivnost, erekcija penisa, ejakulacija, nosečnost, krčenje maternice, izločanje mleka, materino vedenje, socialna povezanost, stres in verjetno še veliko več,” pišeta Navneet Magon in Sanjay Kalra v študiji, objavljeni v Indian Journal of Endocrinology and Metabolism.

Če poznaš vse te prednosti, si zagotovo želiš več oksitocina v svojem življenju. Na srečo obstaja veliko načinov, kako ga dobiti. Objemi odlično sproščajo ta vezni hormon, mame pa med porodom in dojenjem sproščajo oksitocin, da se lahko povežejo s svojimi dojenčki. Ampak hej, worry not, za sproščanje oksitocina ti ni treba zanositi 😉 

Tukaj je osem prednosti rednih orgazmov za dobro počutje in krepitev zdravja:

1. Orgazmi pospešujejo cirkulacijo

Zdaj ko to bereš, verjetno sediš. In nasploh bi zagotovo lahko rekla, da veliko sediš. Nenehno sedenje lahko povzroči mišično neravnovesje in zmanjšano medenično cirkulacijo. Evo, tudi tukaj lahko orgazmi pomagajo, ker: 

  • povečajo cirkulacijo medeničnega dna, 
  • razporedijo hranila in hormone tja, kjer jih tvoje telo potrebuje. 

Poleg orgazma na dan pa bo nadvse kul tudi, če si na vsakih 30 minut nastaviš alarm, da se spomniš vstati, se pretegniti in premakniti medenico. Ali pa zapleši na svoj najljubši komad. Shake it, baby!

2. Orgazmi za čudovito kožo

Sijoča ​​koža po odličnem seksu ni le plod tvoje domišljije ali prastare legende. Orgazem sprošča oksitocin, ki zmanjša kortizol. V presežku lahko kortizol poveča proizvodnjo olja (sebuma), ki lahko zamaši pore, kar vodi do vnetja in izbruhov. Oksitocin pa je hormon vsega lepega, ki bo poskrbel tudi za tvojo kožo. Orgazmi namreč povišajo tudi nivo estrogena in kolagena ter ti dajo bolj mladosten videz.

3. Orgazmi lahko izboljšajo menstrualne cikluse

Študije kažejo, da imajo spolno aktivne ženske večjo verjetnost, da imajo normalne menstrualne cikle, manj pogosti seks pa naredijo menstruacijo bolj občasne. Študije tudi kažejo, da imajo spolno manj  aktivne ženske krajše menstrualne cikluse, kar lahko kaže na nizko prevlado progesterona in estrogena, kar povzroča odpornost na hujšanje in simptome, kot je nihanje razpoloženja. Vendar pa povezava še ni povsem jasna. Neredni ciklusi so lahko vzrok za nizek spolni nagon, zato bi morda lahko rekli, da orgazmi ne izboljšajo menstrualnega ciklusa, namesto tega že zdrav menstrualni ciklus izboljša orgazme.

4. Orgazmi lahko zmanjšajo bolečino

Ko že govorimo o rednih ciklusih, lahko orgazmi pomagajo pri menstrualnih krčih. Oksitocin in drugi endorfini lahko odstranijo bolečino. S pogostejšimi orgazmi lahko zmanjšaš napetostne glavobole, opažanje, ki ga študije potrjujejo: raziskovalci so ugotovili, da redni seks ali redno samozadovoljevanje pomagata pri lajšanju res mizernih glavobolov.

5. Orgazmi krepijo tvoj imunski sistem

Redni seks stimulira tvoj imunski sistem in smiselno je upoštevati, da ženske, ki imajo več spolnih odnosov, svoj imunski sistem spremenijo tako, da so pripravljene na spočetje – stanje, ki traja vso nosečnost. Zmanjšanje stresa pomeni tudi manj prehladov in gripe. Ena metaanaliza več kot 300 študij v 30 letih je odkrila tisto, kar zagotovo že veš: kronični stres lahko zruši tudi tvoj imunski sistem. Hormoni dobrega počutja, ki jih sprošča orgazem, postanejo popoln način za zmanjšanje tega stresa in krepitev imunskega sistema. V dvoje ali solo, just go or it!

6. Orgazmi lahko zavirajo staranje

Ker orgazmi pomagajo ohranjati nizek krvni tlak, upočasnjujejo proces staranja. Med svojimi koristmi dehidroepiandrosteron (DHEA) izboljša mišično moč, gostoto kosti, telesno maščobo, spolno zadovoljstvo in splošno dobro počutje. Tu je slaba novica: ta hormon proti staranju začne upadati v tvojih 20-ih. Toda počakaj: vsak orgazem (in vsakič, ko si spolno vznemirjena) pomaga povečati raven DHEA. Boljše kot botoks, zagotovo! 🙂

7. Orgazmi ti lahko pomagajo bolje spati

Če te takoj po seksu ali samozadovoljevanju zanese v prijeten spanec, se lahko zahvališ svojemu orgazmu. Oksitocin znižuje raven kortizola in pomirja tvoj um, da boš lahko bolje spala. Orgazmi sproščajo tudi vazopresin, ki spremlja sproščanje tvojega nevroprotektivnega hormona melatonina. Poleg tega izboljšanje tvojega spanca zmanjša videz gubic.

8. Orgazmi ti lahko pomagajo živeti dlje

Kar drzna postavka, ampak v njej resnično ni pretiravanja. Študija med moškimi srednjih let je pokazala 50 odstotkov nižjo stopnjo umrljivosti med tistimi z visoko pogostostjo orgazma v primerjavi s skupino z nizkim orgazmom. Ženske pa, ki redno doživijo orgazme, izgledajo bolje, se počutijo bolje in ostanejo bolj zdrave. Orgazem na dan bi lahko dobesedno odgnal zdravnika stran.

Tvoj recept je torej: več orgazmov!

Uživaj, 
Tvoj Kinki

Hit Enter to search or Esc key to close