Blog thumbnail

Spolna energija kot vir življenja in kako jo aktivirati

Spolna energija kot vir življenja in kako jo aktivirati

Blog thumbnail

Ko pomislimo na spolno energijo, večinoma pomislimo na sam spolni akt, a je spolna energija veliko več kot to, je energija ki nam daje življenje, poganja naše celotno telo in je vir ustvarjalnosti in kreativnosti.

Vzhodne prakse dajejo spolni energiji izjemen pomen, enačijo jo s pomembnostjo hrane in spanja. Ne le, da nas zapolni in nam predstavlja užitek, temveč poveča našo življenjsko energijo, ohranja naše zdravje in dobro počutje ter pomembno prispeva k dolgoživosti.

Zakaj je torej spolnost še vedno takšen tabu, nemalokrat prežeta z občutki krivde in sramu ter zakaj še danes večina žensk nima zadovoljujočega spolnega življenja?

V zgodovini je bila ženska podrejena moškemu, dolžna skrbeti za njegove potrebe medtem, ko so bile njene potisnjene globoko na stran. Nato je v šestdesetih letih sledila seksualna revolucija, ki je ženskam prinesla več svobode v spolnosti ter kontracepcijo, a žal ni prinesla enakosti na ravni spolnega zadovoljstva.

Že kot mlade punce smo s strani vseh medijev zasipane z idealnimi podobami kako izgleda lepo, privlačno in »seksi« telo in tem idealom se lahko približajo le redke. Vse ostale, ki standardom ne ustrezamo, ker so bodisi naše prsi premajhne, nimamo ravnega trebuha ali pa naša koža ni videti popolno, se lahko zaradi tega počutimo neprivlačne in grde ter s tem razvijamo slabo samopodobo. Razvijamo sram do svojega telesa, kar je tudi ena najpogostejših psiholoških blokad pri ženskah, ki nam preprečuje, da bi v spolnosti lahko sproščeno uživale.

Kje sploh začeti?

Tako kot vsa prepričanja, smo tudi prepričanja o intimi in spolnosti pridobili v mladosti od pomembnih ljudi v našem življenju. Vprašaj se, kakšna prepričanja sem se naučila o seksu od svoje družine, prijateljev, šole, vere? Zapiši si jih na list papirja in se vprašaj za vsakega posebej: Je to prepričanje krepilo moj zdrav odnos do spolnosti ali je onemogočalo mojo sposobnost doživljanja intime? Ko spoznavamo kaj verjamemo o spolnosti in se zavedamo kakšen vpliv ima le-to na naše odnose, šele takrat imamo možnost narediti spremembo in se znebiti vsega kar nam ne služi več.

Možgani so naš največji spolni organ, zato se moramo, če želimo izboljšati našo intimo, najprej naučiti kako premagati vse ovire v naših glavah.

Sprejemanje sebe in svojega telesa

Za zadovoljujočo spolnost je torej nujno sprejemanje sebe in svojega telesa, točno takšnega kot je. Presenečena bi bila, če bi vedela koliko žensk se med seksom sprašuje: »ali zgleda v tem položaju moje telo lepo«, »je trebuh raven«, »se mi vidi celulit«, itd.. Namesto, da bi uživale v svojem telesu, se prepuščale vsem užitkom, ki jih ponuja in poglabljale povezavo s svojim partnerjem, se ves čas sprašujemo in obremenjujemo s tem, kako izgledamo in takšno sramovanje svojega telesa hromi naša spolna življenja in intimo.

Ko se zalotiš, da med seksom kritiziraš samo sebe, svoj fokus prestavi iz glave v svoje telo, opazuj kaj čutiš, kje čutiš.. Fokus lahko prestaviš tudi na svojega partnerja, glej premike njegovega ali njenega telesa, opazuj kaj mu/ji prinaša užitek. Vse to ti bo pomagalo, da boš prenehala razmišljati o sebi in o tem kako izgledaš ter se boš resnično prepustila in povezala s svojim partnerjem.

Sram do telesa

Še ena zelo pogosta blokada pri ženskah, ki ovira zadovoljujočo spolnost je sram zaradi potrebe po spolnosti. Ta sram velikokrat izvira iz otroštva, ko smo bile naučene, da je uživanje v spolnosti slabo. Še v današnjih časih so glede seksa dvojni standardi, ženske, ki v seksu uživajo so lahko hitro označene za »vlačuge« in to globoko zakoreninjeno prepričanje ima velik vpliv na moške in ženske v odnosih. Rešitev se skriva v tem, da se moramo najprej spoprijateljiti s svojo željo po spolnosti, nato začnemo raziskovati kaj nam je v spolnosti všeč, kakšne so naše želje ter si damo dovoljenje, da svojo spolno energijo raziskujemo brez zadržkov in brez straha, da bi bile obsojane. Ženske si zaslužimo in imamo enako pravico do uživanja v spolnosti kot moški. Pravico imamo, da začutimo svoje spolne želje ter občutke, se z njimi spoznamo ter poskrbimo za svoje zadovoljivo spolno življenje.

Veliko sodobnih žensk nekako obstane v vlogi moške energije, energije bojevnice. V takem položaju se zelo težko predamo partnerju in pokažemo svojo ranljivo plat. Zato se vprašaj: »Me je strah predaje?«, »Me je strah pokazati svojo ranljivost v intimnem odnosu«? Vedi da, s tem ko se prepustiš in pokažeš, da si ranljiva, si daješ priložnost spoznati nekaj čisto novega o sebi in lahko ogromno pridobiš.

Za vse, ki smo izgubile stik s svojim spolnim bitjem torej obstajajo načini, kako se ponovno povezati s svojo seksualnostjo. Zato bodi radovedna, aktiviraj svojo spolno energijo in izkusi vitalno, zdravo in samozavestno življenje v polni meri. Ker si to zaslužiš 😉.

Avtorica prispevka: Katja Krajnc

Hit Enter to search or Esc key to close